Четири невероятни подхода за успешно търсене на работа

parashutНачинът , по който възприемаме реалността е в основата на личното чувство на удовлетвореност от живота и в частност от кариерата. Настоящата статия бе вдъхновена от книгата „Какъв цвят е твоят парашут“ на Ричард Боулс, издадена през 1970 г. и преиздавана ежегодно от 1975 г. до 2000 г. Независимо, че книгата не е преиздавана повече от 13 години, онова, което намерихме там, напълно отговаря на действителността и в наши дни.

Най-вероятно на всеки един от нас се е случвало да попада в ролята на „ловец“ за работа. Тази задача често се оказва нелека и по-дълга, отколкото сте очаквали….

В практика се е превърнало сами или с помощта на Ваш познат да създадете бляскаво CV, в което всички Ваши позитиви са силно подчертани и леко преувеличени. Следваща стъпка – да напишете мотивационно писмо. В него описвате, че няма нищо на света, което да желаете повече от работата точно за тази компания, на това място. Човек ще си каже, че от ранна детска възраст си мечтаете именно за тази перфектно пасваща ви позиция… А истината всъщност е, че Вие разбирате за съществуването на тази компания и съответната позиция точно 2 минути, след като сте отворили сайт за обяви за работа и единственото усилие, което полагате е да смените името на компанията и на позицията върху Вашата предварително подготвена перфектна „мотивационна бланка“.

За жалост, без да се обиждате ще ви кажем: „На лъжата CV – то е късо!“

Този подход не е най-добрият! Изпращането на CV – та на конвейр често не се оказва успешно, защото дори и да Ви поканят на интервю работодателят много бързо ще разбере до колко сте подходящ и каква е степента на мотивацията ви.

Подходът е онова нещо, което показвате от своята личност при среща с непознати, своето отношение към въпроса. Това е първото, което забелязва отсрещната страна на живо, по телефона или в автобиографията. Работодателят усеща дали подхождате с енергия и ентусиазъм или с безразличие, в търсене на най-малко усилие.

Първият съвет за създаване на правилния подход, който можем да Ви дадем е да се отървете от негативните емоции, породени от справедливия Ви гняв за това, че професионалният свят далеч не е това, което сте си представяли. Възможно е да мразите ситуацията на пазара на труда – съкращенията, несигурността, това, че работодателите не смятат, че сте единствен и уникален. С цел да направите първата стъпка към успеха е необходимо да постигнете мир с тези отрицателни чувства и повярвайте, работодателят ще го забележи.

В името на успеха на Вашето търсене на работа е добре да подготвите съзнанието си за условията на днешния пазар на труда с няколко ключови подхода:

ПЪРВО: Всяка работа е временна

 • Полезно е да знаете, както и да поддържате нагласата, че нищо не е вечно.

 • Японският подход за доживотната кариера в една компания е само мит в западните страни. Никога не знаете до кога ще продължи дейността ви в дадена организация и това не зависи от вас, а от вашия работодател, обстановката, икономиката.

 • Пазара на труда е глобален и динамичен и вие просто трябва да сте готови за ново търсене, което може да бъде още по-добра възможност за подобряване на компетенциите, развитие и трупане на ценен опит.

ВТОРО: Всяка работа, която започвате е семинар

 • Всяко работно място е поле, на което събирате опит и знания, въпросът е какво Вие ще извлечете от нея.

 • Трябва да подчертаете пред всеки евентуален работодател, че обичате да изучавате нови методики и модели и това ви се отдава лесно и бързо.

 • Хубаво е да знаете, че каквато и работа да започнете, трябва да я възприемате като непрестанен учебен процес, от които вие решавате колко ще извлечете в своя полза.

ТРЕТО: Всяка работа, с която се захващате е приключение

 • В своето естество всяка една дейност е наниз от непредсказуеми събития. Тези събития понякога ще ви харесват, друг път не, но това е съвременната работа. Поредица от епизоди, в които никога не знаете какво ще случи, наподобяваща сапунен сериал.

 • Хубавото е, че когато се обърнете назад, осъзнавате какви препятствия и предизвикателства сте преодолели и това трябва да ви кара да се чувствате горди от себе си и да приемате дори провалите с усмивка.

ЧЕТВЪРТО: Удовлетвореността от това, което правите трябва да бъде в основата на самата работа

 • Често Ви се иска на работното място да бъдете признати, да Ви се възхищават и околните да одобряват и да ви поздравяват за това, което правите. С риск да се разочаровате ще отбележим, че в днешната трудова ситуация това е рядко срещано явление.

 • Нашият съвет – изберете работа, която Ви носи вътрешно удовлетворение и удоволствие от сферата на дейност, която предпочитате и уменията, които са Ви приятни да използвате. Възприемете, че тази работа Ви води към постигане на личните цели и това, че не получавате признание не означава, че не тежите на мястото си.

 • За тази цел ще Ви бъде необходимо да помислите и анализирате онези аспекти на работата, които Ви карат да се чувствате добре и удовлетворени от дейността си или да потърсите начини, чрез които да определите тези аспекти – анализирайте на базата на предишния си опит, поговорете с близък, който е успял в кариерата си или потърсете специалисти, които ще ви партнират по време на този процес и ще Ви насочат коректно.

Антония Обретенова

Консултант подбор на персонал и кариерно развитие

MG Consult HR

Още по темата можете да прочетете тук

MG Consult HR © 2013 All Rights Reserved, Development by IG Designers