ПЪТЕВОДИТЕЛ НА СТРАНСТВАЩИЯ КАРИЕРИСТ… ПРИНЦИП #4

Пътеводител на странстващия кариерист Принцип 4 Пробуждане на сърцето

ПЪТЕВОДИТЕЛ НА СТРАНСТВАЩИЯ КАРИЕРИСТ… ПРИНЦИП #4

Пробуждане на сърцето

 „……Зейфод нервно се запъти по посока на моста. Там поне би чувствал нещата под контрол.
Той отново спря. Струваше му се, че би било ужасно добре самият той да бъде под контрол.
Първият шок в онзи момент, припомни си той, беше откритието, че всъщност има душа.
В действителност, винаги беше предполагал в една или друга степен, че си има душа, както
имаше и пълен набор от всичко останало. Наистина някои неща се дублираха. Но внезапният
сблъсък с онова там, дълбоко в него, му донесе първото сериозно сътресение.
А после откритието (това беше вторият шок), че душата му не е онзи прекрасен предмет, който
той смяташе, че се полага по природа на човек в неговото положение, го разтърси отново.
Тогава той се замисли, какво всъщност беше неговото положение и новият шок за малко не го
накара да си разлее питието…“
„Пътеводител на галактическия стопаджия“
Дъглас Адамс

    Имат ли място чувствата и емоциите ни в избора на работа? Изумително ли е в днешно време да последваш желанията си? Да тръгнеш по пътя, към който те те водят в кариерата?  Или по-изумителното е, че в днешно време имаме толкова много възможности и не слушаме това,  което ни подсказва интуицията? Всъщност, не са ли нашите искрени желания онзи пътеводител с компас, който ни наставлява? Нещата, които обичаме ние правим с вдъхновение и без усилие.

   В   книгата   си   „Работата,  за  която  сме  родени“   Ник Уилямс   представя   и   ПРИНЦИП 4 –  Пробуждане на сърцето. Посланието на автора е, че чрез вдъхновението на сърцето си ние можем  да се научим да влагаме любов и състрадание във всичко което работим и създаваме. Убеждава ни, че може да разчитаме на сърцето си при избора на страхотната работа. Изпълненото ни с емоции сърце е нашият водач и компас!

   Много често всеки от нас е експерт в това какво не иска в живота си, а сърцето ни е там, където откриваме какво наистина искаме. Предпочитаме да слушаме разума, да изживяваме съмнение след съмнение и всячески да се противопоставяме на това, което наистина искаме.
В рамките на ПРИНЦИП 4 от книгата „Работата , за която сме родени“ на Ник Уилямс ще разгледаме темата за пробуждането на сърцето, на ума, на нас самите и ще се опитаме да Ви представим: защо според автора искрените желания трябва да присъстват в работата ни.

Спомняте ли си първата си любов, онази, в която няма предразсъдъци, няма задни мисли, онази, в която още не се бяхме превърнали в стратези, анализатори и критици. Онази, която Ви вдъхновява, изпълва Ви с радостно очакване не на резултата, а на изживяването…

Чувствата ни са източника на нашата енергия, на вдъхновението, на отдадеността.
„Откриването или създаването на работата, за която сме родени, не е мозъчен процес и рационален анализ, а процес на вглеждане и откриване на всичко, което докосва, вдъхновява и вълнува сърцето ни. Едва след него можем да използваме главата си в услуга на сърцето си.“ 1
Авторът е убеден, че рационалното мислене не следва да взема надмощие над духовното у човека, даже когато става въпрос за работата. Съветът му към нас е да се вслушваме и да разпознаваме „езика на сърцето си“ – чрез думите, като си задаваме важните въпроси за нашата кариера и не търсим отговорите единствено извън нас, чрез чувствата и усещанията ни, като им се доверим и не ги подценяваме, а даже и защо не 🙂 чрез сънища и символи.

„Чрез логиката доказваме. Чрез интуицията откриваме“ – Жул Анри Поанкаре
Всеки от нас търси външна подкрепа и насърчение за личните решения, но според Ник Уилямс, работата, за която сме родени, се разкрива отвътре навън.
Интуицията е свързана с възможността да видим нещата с нов поглед, да открием нови територии и да потърсим нова гледна точка. Ако се вслушваме повече в езика на интуицията си и от време на време можем
да спираме и да си отговорим на въпросите: Какво обичам и какво ми носи радост и вдъхновение? Как мога
да открия и да изобретя начини да се прехранвам, като се занимавам с това, което ми носи най-много радост и любов?

Замислете се кога за последен път сте усещали вдъхновението, кога за последно сте следвали искрените си желания? Кога забравихте за външния свят и напълно се отдадохте на това, което правите. Това е страстта, онази която не е свързана с работата по задължение, а с невероятната работа.

   Открийте това нещо, което ви вълнува. Колкото и безумно да ви се струва. Представете си, че няма да има последствия. Обичайте това, което правите.

                       „Да се научим да обичаме това, което правим в момента, е едно чудесно начало.“2
Етикетите, които поставяме на работата като „скучна“, „тежка“, „неприятна“ са продукт само на нашето съзнание. А какво ще стане , ако осъзнаем, че работим за себе си, независимо кой ни плаща заплатата…
Вместо да се взираме в грешките си, в това, което не е наред в отношението на шефа, в някои неприятни аспекти от работата ни, в реакцията на околните… е по-добре да се фокусираме какво в нас самите, в другите, в работата ни доставя удоволствие.
                                      „Ако следвате това, което обичате, ще бъдете изумени колко често получавате                                                                                            възможността да го работите“ Барбара Шер

   Отделяйте време за себе си, правете го всеки ден. Помислете добре за нуждите, желанията, за онези неща, които правите с искрено удоволствие и вдъхновение. Когато откриете за какво наистина жадувате… не сте стигнали края на своето приключение, а вие тепърва го започвате.

Ако се върнем на любимия ни герой от предишните статии от тази поредица – Стамат, можем да отбележим че той знае какво му носи радост и кога е най-вдъхновен…, но наш Стамат го заобикаля. Той знае какво точно иска да прави – да пише фантастични разкази, но Стамат продължава да работи в администрацията, където бавно угасва. Той не се пробва даже да изпрати някой от разказите си, за да опита, защото това „не е сериозна работа“. Ако Стамат само можеше да промени отношението си, да спре да слага етикети, да се чувства благодарен, че има този талант и че има начини, чрез който да си изкарва прехраната с дарбата и истинската си страст…  Стамат явно не обича себе си достатъчно, а в основата на това да намериш работата на живота си, според Ник Уилямс е именно обичта и уважението първо към самия себе си!

Наскоро попаднахме на една страхотна презентация на Лари Смит, професор по икономика в Университета във Ватерло, Канада, на тема „Защо няма да успеете да направите страхотна кариера“. Знаете ли защо? Вероятно знаете. Защото всеки един от нас иска страхотна кариера, но го е страх да предприеме действие, дори и тя да е пред вас, вие я обличате в одеждите на цветни извинения като: „Успелите хора са гений, а аз не съм луд!“, „Трябва да се изкарват пари!“, „Не мога да правя това, което обичам, то не е престижно!“, „Какво ще кажат другите?“, „Не съм готов!“. Опитваме се да се задоволим с нещо посредствено, не позволяваме на желанията и чувствата ни да се намесят в работата, шокираме се като Зейфод от Галактическия стопаджия, а тяхното място е именно там.

Според Принцип 4, характеристиките на работата от сърце се отличават с това, че:
– нашата работа е в синхрон с нас самите, с интересите ни, с желанията ни, което води до вдъхновение, страсти, така тя става страхотната работа;
– ние приемаме собствените си несъвършенства и тези на другите около нас;
– без манипулации и доминиране развиваме и реализираме идеите си;
– желаем да даваме все повече от себе си;
– следвайки желанията си възприемаме трудностите в работата като предизвикателства;
– умеем да бъдем благодарни за това, което имаме.
Съветите на Ник Уилямс за работа от сърце са:
                                                            Да се посветим на работата си!
„Когато се посветим на нещо, у нас възникват намерения, а когато се фокусираме върху намеренията си,
могат да се случат чудеса.“ 3
                          Нуждаем се и от двете – и от усещането за бизнес и от духовност.
Възможно е да сме възприели погрешното вярване, че можем да избираме само между това да работим каквото обичаме и да умираме от глад или да правим нещо, което не харесваме, за да си изкарваме прехраната. Но фактически можем да правим и двете (…)
                                       Да правим това, което желаем без саможертви!
„Да открием и да се занимаваме с това, което обичаме означава да се движим по дадена траектория, да имаме посока и намерение. Това е едно плавно и непрекъснато променящо се пътуване, а не фиксирано място, в което пристигаме и оставаме завинаги. То ни отваря вратите към радостта, изобилието и съдържателния живот. (…)
                          Важно е да открием къде в нашия живот са любовта и радостта.
Това не означава, че трябва да изоставим това, което не харесваме, за да открием онова, което ни носи наслада. Може да работим през деня, за да си плащаме сметките, така че през вечерите или уикендите спокойно да открием в какво е нашата страст. А тогава, когато я намерим да се откажем от „временната“ дневна работа. Естеството на работата, която обичаме, е уникално за всеки от нас.“5
Процесът на откриването на работата на живота е отвътре навън. Ник Уилямс ни съветва:

Разберете страстта си, желанията си, удоволствието, за да изкарвате парите си.

В следващата ни статия ще ви представим Принцип #5 – Въпросът никога не е в парите 🙂

Използвайте следните шест хака за прилагане на Принцип #4:
I. Ценете истински хората, с които работите.
II. Направете жест към колега или шефа.
III. Открийте нещо специално и ценно , което да отпразнувате. Направете си празник.
IV. Съберете екипа и им задайте въпроса :Как можем да работим заедно така, че да ни е по забавно, да се подкрепяме и вдъхновяваме?
V. Бъдете истински позитивни и добронамерени в работата си, дори без да го демонстрирате, околните ще го разберат.
VI. Представяйте си най-неприятните си колеги и клиенти, пожелайте нещо добро и на тях. ;)Пробуждането на сърцето е важно за процеса на намиране на работата, за която сме родени. Това е моментът на осъзнаване на рационалната страна на кариерата и вглеждане в самия себе си, в желанията за реализацията на мечтите ни и предприемане на действие.
Хора като Томас Едисон, Айнщайн, Стив Джобс не са успели, защото са работели „нещо си за пари“, а поради единствената причина, че това, което са правили е било тяхна мечта, после се е превърнало в желание и страст и не са търсили оправдания и одобрения, а са предприели действия.
Стивън Кинг е бил отхвърлян години наред от различни издателства, Опра е била жертва на сексуален тормоз не еднократно, Арнолд Шварценегер е бил осмиван от кино критиците преди да стане най-високоплатеният екшън актьор в Холивуд.
Тези хора не са „специални“, „избрани“ или „късметлии“, те просто са забравили за извиненията и са били достатъчно търпеливи и упорити, за да не се откажат точно преди финала.

1, 2, 3, 4, 5,6 Уилямс, Ник, „Работата, за която сме родени“, Четвърти принцип: Пробуждане на сърцето;

Прочетете още:

ПЪТЕВОДИТЕЛ НА СТРАНСТВАЩИЯ КАРИЕРИСТ

ПЪТЕВОДИТЕЛ НА СТРАНСТВАЩИЯ КАРИЕРИСТ … ПРИНЦИП 1

ПЪТЕВОДИТЕЛ НА СТРАНСТВАЩИЯ КАРИЕРИСТ … ПРИНЦИП 2

ПЪТЕВОДИТЕЛ НА СТРАНСТВАЩИЯ КАРИЕРИСТ … ПРИНЦИП 3

MG Consult HR © 2013 All Rights Reserved, Development by IG Designers