ПЪТЕВОДИТЕЛ НА СТРАНСТВАЩИЯ КАРИЕРИСТ …. ПРИНЦИП #3

     пътеводител на кариериста  ОТКРИВАНЕ НА СМИСЪЛА

„— Знаете ли — проговори Артър замислено, — всичко това обяснява  доста неща. През целия си живот съм имал това странно и неприятно чувство, че нещо става със света, нещо голямо, дори зловещо, но никой не казваше какво е то.
— Не — каза старецът, — това си е напълно нормална параноя. Всички във Вселената страдат от нея.
— Всички ли? — каза Артър. — Ами щом всички страдат от нея, навярно това означава нещо. Навярно някъде извън познатата ни Вселена …
— Може би. Но кой го е грижа? — каза Слартибартфаст, преди Артър да е успял да се разпали. — Може би вече съм стар и уморен — продължи той, — но винаги съм вярвал, че шансовете да разберем какво наистина става, са толкова абсурдно нищожни, че е най-разумно да кажем майната му на всичко и постоянно да си намираме работа. Ето, вижте мен — аз проектирам крайбрежия. […] но лично аз бих предпочел да съм щастлив, отколкото да съм прав. Винаги.“
Из „Пътеводител на галактическия стопаджия“, Дъглас Адамс

„Най-важното е не какво работим, а отношението и съзнанието, с които го правим. Можем да се научим да трансфирмираме това съзнание постепенно, като превръщаме усещането за страх, недостиг или липса в любов, изобилие и креативност. Тази трансформация е едно приключение. И когато осъзнаем факта, че нашата същност е нашият дух и че основното в живота е съзнанието, ще започнем преодоляването на настоящите си граници“
Ник Уилямс

В рамките на третия принцип, авторът, който ни вдъхнови за поредицата от статии, Ник Уилямс, представя една интересна идея, която ще представим пред Вас като сме сигурни, че няма да помислите, че това е вид езотерична литература, а просто още една гледна точка.

В какво се крие смисълът? Това ли е основния въпрос или по-скоро „какво според Вас е смислено?“.

Всяка работа има две страни, значението на тези две страни се определя само от нашата лична концепция, която сме си изградили. Едната страна на работата е материалната, онази, която физически съществува. Например колата, която имате, парите в сметката, дрешките от бутика и т.н. Другата страна на работата е нашето вътрешно съсъояние, породено от това, което правим. Интересното в случая е, че ние обръщаме първоначално внимание само и единствено на материалната страна, работим здраво, без да сме наясно със себе си. Забравяме за интересите си… докато не придобием онава, което така силно сме желали, а след като го постигнем и се обърнем назад осъзнаваме, че то ни е изтощило, накарало ни е да мразим нашата работа, да се чувстваме не на мястото си. Защо се случва така?

Грешката е една – правим нещата обратно на естествения им развой. Грешката не е само в нас, тя е и в информацията и натиска, който получаваме от околните и обществото, от забързания свят, от инстинкта за самосъхранение, от първичните ни потребности. Борим се за пари, за да получим удоволствие, а в действителност не сме наясно кое е нещото, което ни носи удоволствие. Най-големият порок, който притежаваме ние хората е, че категоризираме и разделяме вътрешността от външността, парите и удовлетворението или както казва в книгата си Ник Уилямс: „Не съществува разделение между материята и духа другаде, освен в собствения ни ум.“ Ето и няколко съвета:

Създайте работата си отвътре навън
Осъзнайте кои са нещата, които Ви карат да се чувствате добре, тези, които задоволяват Вас, без да се фокусирате върху парите. Така ще откриете Вашите собствени силни страни, в които само Вие сте корифей или с други думи „Ти самият представляваш всичко онова, което търсиш.“

Осъзнайте същността си
Необходимо е време, за да разберете кои са носителите на удоволствие за Вас. Позволете си да мечтаете за онова, което Ви се струва невъзможно и се замислете кои са качествата, които вече имате, за да осъществите тези мечти.
Обърнете внимание на мислите си. Когато през главата Ви мине, че Вие “няма да успеете, защото…”, се замислете дали Вие мислите така или това е чуждо мнение, с което Вие се съобразявате.
Припомнете си, че всяка материализирана, реална идея или изобщо всичко материално е плод на нечие съзнание.
Обръщайте внимание на всеки миг, не тези в миналото или в бъдещото, а на настоящия. Правете по една малка стъпка всеки ден, за да материализирате мечтите си. Концентрирайте се.

„Вниманието е свързано с простичкото осъзнаване и изживяване на настоящия момент.“
Доста от нас работят, седят на стола и вършат нещо, докато обмислят събитията от вчерашния ден или докато кроят планове за вечерта, за уикенда, за рождения си ден. Браво! Току що изпуснахте настоящия момент. Работата Ви – ако тя е Вашата работа – няма да Ви позволи да мислите за друго нещо. Обърнете фокуса на вниманието си. Не позволявайте да изпускате мига, работете със страст и резултатът ще е на лице.
Ежедневието често се оказва наш враг, потъваме в него… събуждаме се, ставаме, пием кафе, отиваме на работа, мъчим се, скучно е, чакаме да мине времето, прибираме се, ядем, къпем се, лягаме и утре … отново същото.
В реда на тези мисли ние далеч не искаме да Ви убеждаваме в нихилистични възгледи, че се раждаме и умираме и какво от това?!
Според Ник Уилямс, именно това, което правим е нашият смисъл. Това, което създаваме, това, което оставяме на света или дори само на един човек дава своето отражение във вселената.
Както е и в стиховете на Джон Дън:

„Човекът не е Остров, вътре в себе си затворен;
Човекът има връзка с Континента, той е част от всичко друго;
отмъкне ли морето буца Пръст, по-малка става територията на Европа,
както ако откъсне Полуостров цял или събори Замък
на твой приятел или твой собствен замък;
всяка човешка смърт ме намалява,
аз съм част от цялото човечество;
затова недей да питаш за кого бие камбаната:
камбаната бие за теб … „

Затова смисълът на нашето съществуване не се корени в това да се обвиняваме за това, което не сме направили, а да се чувстваме добре от това, което правим сега. Работата е онази част от живота, която ни дава поле на действие, от Вас зависи дали ще направите страхотно представление или дилетантска третокласна постановка.

Нашето его
„Ако съществува нещо по-важно от моето его, искам веднага да се залови и разстреля. — Зейфод“                                                                          из „Пътеводител на галактическия стопаджия“

Според тълковния речник думата его означава: Аз, собствената ми личност.

„Егото е създадена от нас самите концепция за това кои сме, базирана на начина, по който сме били „програмирани“. Егото е онова, което ни кара да се отделяме от другите и света. То се интересува главно от начина, по който изглеждат нещата и се нагажда така, че да отговори на фалшиво изградени представи.”

Авторът на книгата „Работата, за която сме родени“ твърди, че именно егото е причината да се чувстваме непълноценни, защото изискванията на егото са свръх амбициозни и винаги ни казват, че нищо не е достатъчно. Егото има твърде много планове, които са плод на нашите представи. Нека дам един пример с героя от тази поредица – Стамат.
Егото на Стамат казва, че той трябва да е административен служител, защото е значимо да се бориш и да станеш шеф. Нека разгледаме хипотетично в перспектива вариантите за реализация на Стамат и последствията:

Хипотеза 1: Стамат работи здраво, мъчи се, търпи неудовлетворението си и след няколко години става шеф. Стамат получава голяма заплата, лъскава шефска кола, няколко телефона, лаптоп, таблет… Стамат се радва на триумфа една вечер с приятели. На сутринта го зариват с по-големи задължения и изисквания и естествено, Стамат получава невероятната възможност да работи по 14 часа на ден, това, от което се отвръщава.
Резултат: След определен (кратък) период от време Стамат ще се изтощи емоционално и няма да бъде ефективен на позицията.
Страхотна победа, Стамат! Ти победи!

Хипотеза 2: Стамат работи и се мъчи всеки ден. Никой не го забелязва, не става шеф.
Стамат не знае какво да прави и ближе раните на нараненото си его. Стамат не е удовлетворен от работата си и намира утеха само във фантастичните разкази, които крие от всички.
Резултат: Стамат страда през целия си кариерен път.

Стамат отново постига … емоционално изтощение!

Променете подхода към работата
„ Ключът към работата, за която сме родени, е в способността ни да си променим отношението, нагласата, мотивацията и дори съзнанието, с което работим. “

Двигателят на нашата работа
Качеството и ефективността на работата ни никога няма да бъдат уникални и неповторими, ако ги правим без желание. Помислете за случаите, когато силно сте желали да постигнете дадена цел, в детството например, и ентусиазма, с който „работихте“, за да постигнете желаното. Замислете се за преживяването, когато успявате. За да намерим работата, за която сме родени, трябва да разберем кое е това нещо, което така силно ни мотивира, дава ни стимул и потик да го правим и то да ни изкарва пари.
За тази цел е необходимо да намерим носителя на същността в нашата собствена работа. Или открийте кой е вашия двигател, коя е вашата страст, кои дейности Ви активизират и задвижват. Работата не е описание на позиция от обява, тя не е статична и само Вие имате честта да я изживявате.

Откажете се от търсенето на щастие в работата
Щастието е състояние, заложено в самите нас. Не си мислете, че работата ще Ви направи щастливи. Когато сме в синхрон със себе си и сме естествени, сме склонни да бъдем щастливи, а когато се разминаваме със себе си, изпитваме нещастие.

Имайте куража да бъдете себе си, където и да сте
Вие вече притежавате качествата, които са Ви необходими, те просто чакат да ги освободите.
Запомнете, че това, което сме способни да дадем и това, което сме е едно и също.

Признание, обратна връзка и оценяване
Всеки мечтае да бъде признат, рядко се срещат хора, които не обичат да бъдат потупвани по рамото. Ние имаме лоша новина за Вас… признание (дори и да го заслужавате) ще получите рядко. Не си мислете, че то е двигателят на Вашата продуктивност, това е само външен стимул. Оценката от околните е на същия принцип, затова не ѝ отделяйте толкова голямо внимание. Ако работите със страст и го правите с всички сили, то оценката и одобрението ще дойдат сами. Що се отнася до обратната връзка – Вие винаги имате право да попитате как се справяте. Това не е нещо, от което да се срамувате, ако не получавате такава по-добре я потърсете сами.
Съветът на екипа на MG Consult HR е:
Опознайте същността си и използвайте силните си страни.

Ако Ви е трудно, потърсете подкрепа.

Анализирайте различни мнения.

Дори и да не Ви харесат, знайте, че Вие имате стойност и тя тежи на мястото си. Има стотици други места, на които ще Ви одобрят, именно защото сте Вие.

Ако правите нещата, които Ви харесват с ентусиазъм, то резултатът винаги е положителен.

Да си кариерист, защото обичаш това, което обичаш изобщо не е лошо…

Ето още информация за Първи и Втори принцип, за да открием работата, за която сме родени.

MG Consult HR © 2013 All Rights Reserved, Development by IG Designers