ПЪТЕВОДИТЕЛ НА СТРАНСТВАЩИЯ КАРИЕРИСТ

Пътеводител на странстващия кариеристТази планета има — или по-точно имаше един проблем: почти всички хора, живеещи на нея, през по-голямата част от живота си се чувстваха нещастни. Много бяха предложенията за решаването на този проблем, но повечето се отнасяха до движението на едни малки зелени късчета хартия. И това е много странно, защото, общо взето, тези малки зелени късчета хартия съвсем не бяха нещастни….“ Из „Пътеводител на галактическия стопаджия“, Дъглас Адамс

Замисляте ли се често дали това, което правите има смисъл?

Аз лично съм се питала стотици пъти какво правя, на къде вървя и защо все попадам в задънена улица.

Както всеки един член на модерното европейско общество си поставям една единствена цел… да успея. Има стотици такива като мен по земята, които искат „да успеят“. Неприятното в тази картина, обаче се оказват няколко неща, на които рядко се обръща внимание.

Първо:

да успея“ не е цел, а посока или следствие от това, което правиш.

Второ:

да успея“ в каквото и да е, в действителност не е цел, а индикатор за дезориантация, който казва „аз нямам идея какво искам да правя“, казва и друго „искам пари, защото така ще мога да имам всичко материално“.

Трето:

да успея“ сега и веднага е мисия, която и най-големите умове в човешката история не са постигнали без труд.

В резултат на тази моя амбициозна цел „да успея“ се запитах какво постигнах. Продуктът бе на лице – разочарование. Не можете да си представите колко се огорчих, когато за „дългогодишния“ си двугодишен професионален опит в три различни професионални сфери, аз някакси не успях толкова, колкото ми се искаше. Интересен беше и фактът, че когато постигах нещо „голямо“ за мен самата, аз не го оценявах като постижение. Друг интересен факт беше, че се занимавах и с поне по три странични дейности, които ме разпиляваха и ме докарваха до състояние, в което не можех да взема решение с коя дейност ще постигна великата си цел „да успея“.

Наскоро ми препоръчаха една книга, която ме накара да се замисля и ме вдъхнови да напиша настоящата статия – „Работата, за която сме родени“ на Ник Уилямс.

Ще Ви пресъздам това, което видях аз в тази книга и което извлякох за себе си и да Ви представя в синтезиран вид, това, което може би всеки е необходимо да си припомни в един даден момент.

Представете си, че сте „успяли“, постигнали сте всичко това, което сте искали на 28 години. Имате голяма къща, скъпа кола, ходите на почивка два пъти годишно, управлявате екип от специалисти и … отново нещо Ви липсва. Тази празнина, която се явява като пропаст между самия Вас и всичко, което имате, е пречка да се насладите на постигнатото. Влизате в голямата си къща, а тя е празна, карате скъпата си кола, а дори не помните какъв цвят е, отивате на почивка, но телефонът Ви непрекъснато звъни, имейлите Ви зариват, докато сте на плажа и не забелязвате хората около себе си, защото сте изтощен. Тази ситуация Ви кара да не се чувствате добре и започвате да търсите отговори на въпроси, които вече не са свързани с материалното Ви състояние, а с вътрешното чувство на удовлетвореност. Нещото, което Ви липсва не са пари. Хубаво е да се сещаме, че парите са средство, а не цел. В един даден момент всеки стига до това заключение.

Моите родители винаги са ми казвали „Истински скъпите неща в живота са твърде малко и не се измерват с пари“. Чудех се що за глупости ми говорят и защо се опитват да ме заблуждават с подобни приказки, докато сама не се уверих в истинноста на тези думи. В книгата, която вече споменах се говори именно на тази тема. Как да бъдем истински щастливи в работата си, да се чувстваме добре, да бъдем част от нещото, а не само да присъстваме физически. Авторът извежда няколко основни принципа, които могат да бъдат в полза на всеки, който вече търси да запълни липсващото звено в същността си:

Принцип #1:

Дефинирайте работата, за която сте родени

Отношение към работата – работата не е страданието, през което трябва да преминем, за да станем велики. Това е приключение. Обичайте това, което правите.

Всеки от нас притежава нещо уникално – умения или способности, които никой друг няма и не прилага по същия начин.

Това, което носи усещане за радост, е пътепоказателят към откриването на работата, за която сме родени.“

Открийте това, което Ви вдъхновява. Това, което Ви е доставяло удоволствие от детските игри, от тинейджърските години, от студенството и… го прилагайте!

Принцип #2:

Разрушаване на статуквото

Освободете се от чуждото мнение и влияние. Разрушете отрицателните мисли по отношение на себе си и работата си. Оттърсете се от собствените си предрасъдъци.

Принцип #3:

Откриване на смисъла

Най-важното е не какво работим, а отношението и съзнанието, с които го правим.“

Принцип #4:

Пробуждане

Успехът не е физическо състояние, а състояние на духа. Страстта, с която работим и любовта, която влагаме в това, което правим, дава реалния плод на нашите мечти и ги материализира в постижения.

Принцип #5:

Въпросът никога не е в парите

Често си мислим, че отговорът се крие в тях. Прехвърляме твърде много от страховете си върху парите. Необходимо е да променим отношението си към тях, както и да преосмислим мястото им в живота ни.

Принцип #6:

Определяне на целта

Важно е да определите вашата реална цел. Използвайте силните си черти, забравете страховете си, съсредоточете вниманието си върху онова нещо, което ще направите не заради другите, а за себе си. Фокусирайте се и работете със страст, вдъхновение и със сърце.

Принцип #7:

Интегритет, автентичност и завръщане към усещането за завършеност

Изкарайте от килера онези качества, които сте скрили там, използвайте ги. Всяко едно от тях има своето предназначение.

Принцип #8:

Принос и значение на работата

Работата ни дава смисъл, а това, което правим за другите – носи нейното значение.

Принцип #9:

Посрещане на трансформацията и промяната

Страхът от неизвестното е главната прична да не предприемаме стъпка към промята. Задайте си въпроса: колко пъти сте си мислили, че изход няма. Всъщност, изход винаги има, а промята е нещо вълнуващо. Не се страхувайте да рискувате, променете Вашето отношение към нея, защото може да Ви очакват още по-добри възможности. Трансформирайте мисленето си, пробудете съзнанието си, всичко зависи от начина, по който възприемате реалността.

Принцип #10:

Вдъхновението да създаваш

Креативността е сила, която всички ние притежаваме.“

Всичко, за което сте мечтали е възможно, дори и работата на живота Ви да не присъства в Класификатора на професиите и длъжностите, то помнете, че този класификатор се изменя постоянно. Ако вложите сърцето си в работата, то тя няма да бъде страдание, а изживяване. Отстоявайте талантите, които притежавате.

Принцип #11:

Изобилие и вътрешно богатство

Често мислим за това, което ни липсва, а радко се сещаме, за това което вече имаме. Всеки от нас е една малка вселена, в която се крие изобилие и богатство.

Принцип #12:

Изживяване на истинския успех

Да изживееш истинския смисъл на успеха означава да съчетаваш вътрешните и външните си постижения. Най-големият успех, към който можем да се стремим, нашата истинска цел, е опознаването и преживяването на духовната ни същност.“

В тази статия не разглеждам в детайли съветите и упражненията за постигане на дадения принцип, а само основните идеи, пречупени през моята гледна точка. Използвайте въображението си и ги приемете през Вашия мироглед, разчупете ги и се вгледайте в себе си, намерете разликата между това, което мислите, че сте, това, което другите мислят, че сте, това, което искате да бъдете и това, което сте всъщност.

В подкрепа на мисията, целите, визията и мечтите на членовете на нашия екип в поредица от статии, малко по малко за Вас ще разкриваме какво всъщност лежи в основата на всеки от горепосочените принципи и искрено се надяваме това, което ние правим да Ви зареди поне с частица от ентусиазма и вдъхновението, с което зареди и нас. Защото ние не само вярваме, а и сме сигурни, че в основата на всичко, което правим сме ние – хората и всичко трябва да се прави с капчица човечност.

Следва продължение….

Принцип 2

Принцип 3

Принцип 4

MG Consult HR © 2013 All Rights Reserved, Development by IG Designers