ПРИНЦИП #5 Въпросът никога не е в парите

ПРИНЦИП #5 Въпросът никога не е в парите

ПРИНЦИП #5
Въпросът никога не е в парите

„ – Виждаш ли – каза Зейфод съвсем безгрижно, – дойдох тук отчасти от любопитство, отчасти от жажда за приключения, но най-вече заради парите и славата.
Форд го изгледа изпитателно. Остана с твърдото убеждение, че Зейфод няма ни най-малка представа какво прави тука.“
„Пътеводител на галактическия стопаджия“
Дъглас Адамс

Често чувам изказвания от рода на „Работата си е работа“, „Пари трябва да се изкарват“, „В свободното си време ще правя това, което ми харесва“. И се питам, ама как „работата си е работа“?! Когато човек прекарва приблизително 40 години по 8 часа на ден на работното място, как си казваш „Т‘ва е положението!“ и „К‘от Тако‘а!“ и примирено скланяш глава и отиваш да си се мъчиш има-няма половин живот и то напълно доброволно.

пари и щастие  Това, което ми се иска да споделя е много просто – в днешно време ИМА много възможности. Дали да се възползваш от тях е въпрос на избор, не на шанс.

  Ако нещо ти е интересно… може да намериш голямо количество информация, курсове, стипендии. Имаш свободата да пътуваш, да намериш съмишленици и дори, забележете – може да печелиш от това, което ти харесва да правиш – напълно e възможно. Ами сега?!
Какво се случва, ако нямаш оправдание за това, че си висиш в държавната администрация и си се измъчваш, Стамате?!
Какво печелиш, когато даже не се опитваш да пробиеш с дейността, която те вдъхновява, изпълва с енергия и те кара да изтръпнеш от петите до главата от удоволствие.
/Стамат е наш любим герой, за когото може да прочетете в предишните статии от поредицата./
Отговорът е един – представата на Стамат за парите автоматично изключва варианта да има възможност да печели ПАРИ от това, което ОБИЧА да ПРАВИ.

Въпросът никога не е в парите
Тази представа може да се корени в няколко причини, а аз ще      споделя  няколко полезни интерпретации зa размисъл:

 ! Стойността, която придаваме на парите – страхът да не  разполагаме с пари и да сме финансово нестабилни е една от най-  големите пречки да разберем коя е работата, за която сме родени.¹
Анализирайте Вашите чувства и мисли по отношение на парите.

 

родители и пари

богат беден
 ! Парите и оцеляването – влиянието на нашите родители – родителите ни са хора, преминали през различни етапи на живота. Възможно е да са живели в условия, в които са се борили за оцеляването си или просто да им се иска вие да реализирате техните мечти.
Анализирайте отношението към парите в средата, в която сте израснали или прочетете тази книжка.

влиянието на религията
 !Парите и духовността – влиянието на религията – много  религиозни учения възпитават чувство на вина по отношение на парите:    „По-лесно е камила да мине през иглено ухо, отколкото богат човек да иде в  рая“ или „Благословени са бедните“.
Проблемът всъщност не е в самите пари, а в прекалената привързаност към  тях. Много от нас се страхуват, че не могат да успеят едновременно и в материално, и в духовно отношение. Свикнали сме да вярваме, че материалното богатство е доказателство за липса на духовност.²

„Някаква форма на духовен снобизъм кара хората да вярват, че  могат да бъдат щастливи без пари“

Албер Камю

  Тук е моментът да споделя няколко въпроса, които могат да ни помогнат за идентифициране, а може би и за развенчаването 🙂 на вярванията ни относно парите:

Какво значение имат за Вас парите?

Грабнете смело лист и химикал и бъдете максимално откровени:

  Какво значение придаваха на парите хората, които са ви отгледали?
  Колко открито се е говорило за пари във Вашето обкръжение?
  Какви са положителните ви фантазии, свързани с парите, какво могат да направят те    за Вас? пари равно на щастие
  Кой е най-положителния Ви ролеви модел по отношение на парите? Кой Ви вдъхновява?
  Какво мислите за крайно богатите хора? А за крайно бедните?
  Колко пари ще са Ви необходими, за да водите удовлетворяващ начин на живот? (назовете сума)
  Какви са най-големите Ви страхове относно финансовото Ви състояние?
  Какви са Вашите религиозни убеждения относно парите?
  До каква степен чувството Ви за собствена идентичност е свързано с финансовия успех?
  И накрая, но доста важно е да се замислим колко важни са за нас парите в момента?
Когато придобием по-ясна представа за стойността, която им придаваме, можем да разберем колко са ни достатъчни и какво ни удовлетворява. Напълно възможно е да живеем и да се чувстваме преуспели с много по-малко пари и да изберем така нареченото „доброволно улесняване“ – по-малко пари, които ни дават повече свобода в други области.

И с риск да Ви разтърсим напълно, ще Ви споделя, че… парите няма да ни донесат емоции.

„Ако позволите страха от бедността да направлява живота ви… вашата награда ще бъде храната, но не и истинския живот“
Джордж Бърнард Шоу

нещата, които не се купуват с пари

Въпросът не е в парите.
Надявам се, че вече и вие се замислихте, че парите сами по себе си не са истинския проблем. Това, което не ни достига, е воля или цел и кураж, визия или вдъхновение. Няма много смисъл в това да притежаваш каквото и да е състояние, ако си забравил да се забавляваш, да се смееш и да следваш желанията си. И от тук идва следващия въпрос:

Ако следваме желанията си, от къде ще дойдат парите?

работа и щастие
Колкото и странно да звучи, най-големият проблем не е в това от къде ще дойдат парите, а в това, че прекалено много се тревожим по този въпрос, което може да е много голям капан за нас. Това, което наистина трябва да ни занимава е как да развием своята креативност и мотивация и какво да предложим, за да получим пари в замяна. Егото ни ще продължи да поддържа нашето безпокойство и фикс-идея за парите, за да ни попречи да осъзнаем единственото вярно нещо: когато открием какви са желанията, интересите ни, вдъхновението ни и им се отдадем , ние ще бъдем подкрепени и финансово , дори и да отнеме известно време и да не се случи веднага.³

¹,²,³  Уилямс, Ник,  „Работата, за която сме родени“

MG Consult HR © 2013 All Rights Reserved, Development by IG Designers